Dünya Basınında Deniz Baykal İstifası






Video Yüklendi Play'e Tıklayınız
Deniz Baykal’ın, gizli kamera kayıtları nedeniyle CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa etmesi dünyada yankılandı. “Muhalefet lideri seks videosundan sonra istifa etti” diye başlıkları kullanan yabancı medya, bu gelişmelerin CHP’nin anayasa değişikliklerine ilişkin referandumu bloke etmekle tehdit ettiği bir döneme denk düştüğüne dikkat çekti. Yabancı medyada, “CHP, tartışmalı anayasa reformunu bloke etmekle tehdit etti”, “Genç ve yaratıcı kuşağın partide yükselme fırsatı olacak”, “Skandal, Türk politikacılarının özel hayatına ilişkin tabuyu yıktı” gibi görüşler dile getirildi.
TIMES: ” CHP TARTIŞMALI ANAYASA REFORMUNU BLOKE ETMEKLE TEHDİT ETTİ”
“Sayın Baykal, bir hükümet komplosunun kurban olduğunu öne sürdü. Parlamentoda yapılan oylamada, Sayın Baykal’ın partisinin bloke etmekle tehdit ettiği tartışmalı anayasa değişikliklerine ilişkin referandum için zemin hazırladı. İslami eğilimli Ak Parti’nin öncülük yaptığı reformlar, ülkenin katı laik yargının gücünü azaltacak. Sayın Baykal’nın CHP’si ise, değişikliklerin ülkenin en yüksek mahkemesince iptal edilmesini sağlamaya yönelik planlarını açıkladı
BBC: “GENÇ VE YARATICI KUÇAĞIN PARTİDE YÜKSELME FIRSATI OLACAK”
“Sayın Baylık sık sık AKP’ye meydan okumak için alternatif bir vizyonu ortaya koymamak ve sadece devletin geleneksel laik değerlerini korumakla suçlandı. Gidişiyle daha genç ve yaratıcı laik politikacılar kuşağının partide yükselme fırsatı olacak.”
EL PAİS:”SKANDAL, TÜRK POLİTİKACILARININ ÖZEL HAYATINA İLİŞKİN TABUYU YIKTI”
“1992 yılından bu yana zincir halinde meydana gelen seçim hezimetleri, Türk muhalefet liderinin koltuğuna olan düşkünlüğünü pek etkilemiş gibi görünüyordu. Ama geçen hafta sonunda internete seks içerikli bir video düşmesi, 71 yaşındaki Cumhuriyet Halk Partisi liderinin siyasi kariyerine son vermekle tehdit ediyor. Skandal, Türk politikacılarının özel hayatına ilişkin suskunluk tabusunu yıktı.”
FT: “BAYKAL’IN ANAYASA REFORMUNA MUHALEFETİ DESTEK KAYBETTİRDİ”
-Türkiye’nin uzun bir süreden beri devam eden Avrupa Birliği’ne katılımı çabasında ilerleme açısından zaruri olarak görünen anayasa reformuna sert muhalefeti, ılımlı İslami hükümetin reformcu politikalarıyla daha çok akort içinde olan, laik elit içindeki birçok kişinin desteğini kaybettirdi.”
NYT: “MUHALEFET LİDERİ VİDEODAN SONRA İSTİFA ETTİ”
“Uzun bir süreden beri ana muhalefet partisi lideri olan Deniz Baykal, bir internet videosunun, kendisini, partisinden bir kadın milletvekili ile bir yatak odasında göstermesinin ardından Pazartesi günü istifa etti. 71 yaşındaki Sayın Baykal, ilişkiyi ne yalanladı ne de doğruladı ama videonun dağıtılmasını bir “komplo’ olarak niteledi.”
İNDEPENDENT: “REFERENDUMU BLOKE ETMEYE TAAHHÜT ETTİĞİ DÖNEME RASTLANIYOR”
“Muhalefet lideri seks video nedeniyle görevinden ayrıldı. İktidardaki İslami eğilimli AK Parti’yi sert bir biçimde eleştiren Deniz Baykal’ın istifası, Cumhuriyet Halk Partisi’nin anayasa reformuna ilişkin referandumu bloke etmeyi taahhüt ettiği döneme rastlanıyor. Sayın Baykal, AK Parti’yi videodan haberdar olmakla suçladı.”





Video Yüklendi Play'e Tıklayınız

0 Response to "Dünya Basınında Deniz Baykal İstifası"